Víno, ktoré rozpráva príbeh krajiny

Slovenské víno – Pýcha našej krajiny
Na Slovensku máme momentálne uznaných 37 odrôd viniča hroznorodého (Vitis vinifera), z ktorých
je možné vyrábať vysoko kvalitné vína. Niektoré odrody sú známe a rozšírené po celom svete – ako
napríklad Chardonnay, Pinot blanc, noir a gris (u nás známe ako Rulandské biele, modré a sivé),
Sauvignon blanc, Tramín červený, Cabernet Sauvignon, Alibernet, Svätovavrinecké či Zweigeltrebe.
Skutočnou devízou Slovenska sú však vína stredoeurópskeho charakteru. Rizling vlašský a
rýnsky, Pálava, Muškát moravský, Müller-Thurgau, Irsai Oliver, Aurelius, Bouvierovo hrozno,
Dievčie hrozno, Feteasca regala, Neuburské či Veltlínske zelené a červené skoré patria medzi tie, ktoré
dokážu nádherne zachytiť terroir našich regiónov. Z modrých odrôd vynikajú André, Frankovka
modrá – dlho prehliadaný klenot medzi červenými vínami – či Neronet.
Tieto vína môžete porovnať s tými z okolitých krajín ako Rakúsko, Maďarsko či Česko. Objavíte tak
chuťový podpis strednej Európy – sviežosť, harmóniu a iskrivú energiu.

Originálne slovenské odrody
Skutočným pokladom sú odrody vyšľachtené špeciálne pre slovenské podmienky. Odrody ako Devín,
Milia, Noria, Dunaj či Silvánske zelené sú autentické, jedinečné a nenájdete ich nikde inde na
svete. Ich chuť je odrazom našej krajiny, znalostí a vinárskeho srdca. V budúcnosti sa môžeme tešiť na
ďalšie unikáty ako Hron, Váh a Nitra.
Osobitnú kapitolu predstavujú tokajské odrody – Furmint, Lipovina a Muškát žltý, ktoré vďaka
špecifickému spracovaniu a ušľachtilej plesni tvoria vína svetovej úrovne.

Osem tvárí slovenského vína
Slovenské víno má mnoho podôb – od sviežich bielych vín až po hlboké a elegantné červené či
prírodne sladké výbery. Každá odroda rozpráva svoj vlastný príbeh, ktorý odhaľuje krajinu, počasie a
rukopis vinára. Slovenské vína sú výnimočné tým, že v nich cítiť nielen terroir, ale aj dušu a tradíciu.

Ikonické slovenské odrody zblízka

Müller-Thurgau je súčasťou slávneho trojlístka spolu s Veltlínskym zeleným a
Rizlingom vlašským.
Toto víno očarí sviežosťou, muškátovou vôňou a mladistvou hravosťou. Je
obľúbené naprieč generáciami a vinárskymi oblasťami.
Ako burčiak otvára oberačkovú sezónu a prináša do pohárov radosť z nového
vinárskeho roka.

Devín, odroda s menom brala nad sútokom Dunaja a Moravy, je mladý, no silný
reprezentant slovenského vinárstva.
Je výsledkom kríženia Tramínu červeného a Veltlínskeho červeno-bieleho.
Ponúka suché vína aj prírodne sladké výbery s typickou muškátovo-korenistou
vôňou.
V pohári rozoznáte sušené marhule, púpavový med i chlebové tóny. Devín je
víno so šľachtickým šarmom vhodné na slávnostné príležitosti.

Rizling vlašský patrí medzi najuniverzálnejšie odrody. Hoci jeho
pôvod nie je jednoznačný, usadil sa aj na Slovensku ako doma.
Z rôznych vinohradníckych oblastí ponúka odlišné chuťové
profily – od lieskovcov a vlašských orechov až po ovocno-

kvetinové arómy.

Vďaka výbornej acidite má skvelý zrecí potenciál. Nájdeme ho aj
vo vzácnych slamových či ľadových výberoch.

Veltlínske zelené je víno s výnimočnou kvalitou a farebnou paletou od
zelenožltej po smaragdovú.
Ponúka vône broskýň, ananásu, mandľových kvetov a lipy.
V chuti dominuje mandľová elegancia, príjemné kyselinky a ovocná sviežosť.
Veltlín je skvelý ako mladé víno, no vie aj dôstojne vyzrievať, čo dokazujú aj
historické ročníky.

Frankovka modrá – obľúbené víno Márie Terézie, ktorému žičí stredoeurópsky
priestor, našlo svoju domovinu a nenapodobiteľný výraz práve v slovenských
vinohradoch.
Preslávila ju Rača, Skalica i Nitrianska a Južnoslovenská oblasť. Frankovka je
víno veľkých príbehov – najznámejší je ten o cisárovnej Márii Terézii, ktorá si
vraj zamilovala jej škoricovú chuť a tóny černíc, čučoriedok i čokolády.
Navyše, vďaka obsahu resveratrolu má Frankovka aj zdravotné benefity –
chráni srdce a pripomína „slovenský paradox“.

Svätovavrinecké – červené víno, ktorého názov nesie svätý prívlastok. Druhá
najrozšírenejšia modrá odroda u nás pochádza z Burgundska, no udomácnila sa
dokonale.
Intenzívna farba, vyšší obsah trieslovín, vôňa kôstkového ovocia, škorice a
rozmanitosť naprieč regiónmi robia zo Svätovavrineckého čítanku slovenského
červeného vína.
Po vyzretí býva hrejivé, harmonické a výnimočne obsažné.

Cabernet Sauvignon – podobne ako Caesar: „Veni, vidi, vici.“ Na Slovensku si
tento kráľ červených vín podmanil najmä Južnoslovenskú, Nitriansku a
Malokarpatskú oblasť.
Slovenské kabernety vynikajú purpurovou farbou a chuťou plnou bobuľového
ovocia – malín, černíc, ríbezlí. V barikových sudoch získavajú noblesu s vôňami
vanilky, čokolády či tabaku.
Medzinárodne oceňované kabernety dokazujú, že aj malá vinárska krajina môže
ponúknuť veľké víno.

Dunaj – mohutné, hrdé a čisto slovenské.
Toto víno vzniklo skrížením Muscatu Bouchet, Oporta a Svätovavrineckého.
Nesie meno po európskom veľtoku a podobne ako on, aj víno Dunaj má silu,
eleganciu a pôvodnú krásu.
Z Južnoslovenskej oblasti pochádzajú výnimočné sladké i suché verzie. Dunaj
prekvapí tmavou farbou, štruktúrou a čokoládovým buketom. Je ukážkou
originality slovenského terroiru a dôkazom vinárskej kreativity.

Slovenské víno je zrkadlom našej krajiny, kultúry a vinárskej vášne. S každým dúškom prenikáte
hlbšie do príbehu miesta, počasia a vinára. Objavujte ho s otvoreným srdcom – stojí to za to.

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:
Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz